Projectweken

Jaarlijks in de maand februari hebben wij een projectweek. In deze week staat een thema centraal en is altijd gekoppeld aan Wetenschap en Techniek. Tijdens deze week maken, ervaren, doen en ondervinden de leerlingen van alles wat met het thema te maken heeft. Daarnaast krijgen ze gastlessen en uitstapjes aangeboden. Iedere projectweek wordt afgesloten met een inloopavond waar ouders en belangstellenden de gemaakte resultaten kunnen bewonderen.

Historie Projectweken

Thema 2016: Binnenste Buiten (het menselijk lichaam)
Tijdens deze week werd het menselijk lichaam nauwgezet bestudeerd. De onder-, midden- en bovenbouw werkten aan onder andere de zintuigen en het lichaam (skelet, organen en spieren/zenuwen). Er waren gastsprekers die ieder op hun manier ‘iets’ met het thema te maken hebben. Janneke Brakels kwam te zingen, een diëtiste, de gipspoli en een verpleegkundige die sprak over verslaving. De uitstapjes gingen deze week naar: het Van Hall instituut, NEMO in Amsterdam, Bodyworld en naar de RUG in Groningen. De kookstudio en gezonde leefstijl waren de rode draad in het geheel.

Thema 2015: Daar zit muziek in
Alles wat te maken heeft met muziek. Van het uitspelen van een boek tot het componeren van een openingslied. 2015 is het jaar van Mozart, wat prachtig aansluit bij de voorstelling “De zus van Mozart’. De kleuters namen een kijkje bij een kerkorgel. De bovenbouw bracht een bezoek aan Tryater om een kijkje achter de schermen te nemen. Tijdens de inloopavond werden we verwelkomd door groep 5 en 6 die een nummer ten gehore brachten op een zelfgemaakte trommel.

Thema 2014: Druk met woorden
In februari 2014 werd de projectweek ‘druk met woorden’ gehouden. Tijdens deze anderhalve week gingen alle groepen met een onderdeel aan de slag. Bijvoorbeeld kranten en glossy’s, poëzie, prentenboeken en voelboeken en de schrijvers van weleer.

De technische rode lijn gedurende deze projectweek waren de verschillende druktechnieken. Te denken valt aan stempelen, monodruk en linodruk. Daarnaast werden er gastlessen georganiseerd en zijn er uitstapjes naar het grafisch atelier en de drukkerij geweest.

Thema 2013: Vorm(om)geving
Februari 2013 was de projectweek met het thema Vorm(om)geving. Groep 7 en 8 gingen aan het werk als heuse architect. Zij gingen onze school opnieuw vormgeven en dit presenteren. Hieraan verbonden was de ‘Kleine Vredemansprijs’. Een aanmoedigingsprijs voor architecten. Groep 5 en 6 gingen bezig met interieurontwerpen. Mooie moodboarden werden er door elke leerling gemaakt en vervolgens werd een schoenendoos ingericht. Groep 3 en 4 gingen kleding en accessoires maken. Tijdens de opening werd er een modeshow gehouden. Waarin de kinderen vol trot hun ontwerpen konden showen. Groep 1 en 2 gingen bezig met kunst. De uiteindelijke verrassende en betoverende creaties waren te bewonderen tijdens de inloopavond.

Thema 2012: Water
Tijdens de spetterende opening, waarin de jongste leerlingen super grote bellen konden blazen, werd er een spetterende dans opgevoerd en het liedje ‘Altijd is Kort Jakje ziek’ werd gespeeld op waterflessen. Een fles met heerlijk water werd geopend en er werd geproost op een leerzame week. In de projectweek zijn we in alle groepen druk bezig geweest om alles te weten te komen over water. Dit werd gedaan door middel van proefjes, gastlessen over watergebruik en uitstapjes naar Vitens Waterzuivering en het zwembad ‘De Blauwe Golf’.

Thema 2011: Vroeger en nu
We kunnen terugkijken op een leerzame projectweek. Er is veel gedaan en gebeurd in de groepen. Een greep uit de activiteiten: in de kleutergroepen werd door pake en beppe verteld over vroeger, bakker friso vertelde in groep 3 over hoe vroeger en nu brood gebakken wordt en mevrouw Bleize vertelde over de ‘plasticsoep’. We hebben uitstapjes gemaakt naar o.a. het Keramiekmuseum, museum in Joure en het Verzetsmuseum. De projectweek werd afgesloten met een inloopavond, hier konden we zien hoe stoelen werden gemat, het spinnenwiel werd gebruikt en hoe van de beenderen van koeien de mooiste sieraden en zelfs schaakstukken werden gemaakt. De plateauschilder liet ons zijn geduld en prachtige werkstukken zien en je kon lekkere ‘vergeten’ groenten proeven, zoals pastinaak en de knolraap. Leerlingen lieten ons hun uitvingen en werkstukken zien.

Thema 2010: Ruimtevaart en Heelal
Hierin zaten weer veel onderdelen van wetenschap en techniek. De opening was spectaculair met de lancering van een waterraket van iedere groep op het plein. De kleuters brachten een bezoek aan de Sterrenwacht in Burgum en de groepen 5 t/m 8 bezochten het Planetarium in Franeker. Onder leiding van een aantal ouders hebben alle kleuters proefjes gedaan met zwaartekracht en magneten. Verder konden ze ook ervaringen opdoen met licht en donker.