Hoogbegaafdheid

Als leerlingen opvallen in de zin van heel hoge scores op alle leergebieden, kan dat aanleiding zijn voor het opstarten van een onderzoek om te kijken of de leerling misschien meer uitdaging in de leerstof nodig heeft. Ouders/verzorgers worden hierbij nauw betrokken en ingelicht. Als het nodig blijkt, zullen we deze kinderen andere leerstof aanbieden en het gewone programma op punten inkorten. De school heeft tal van methodes die verrijkingsleerstof bieden.

Groep extra
Daarnaast is er de groep “extra”: een groepje leerlingen die meer aan kunnen en wíllen dan het basisprogramma. Deze leerlingen verdiepen zich wekelijks, buiten de groep, in onderwerpen die uitdagend voor hen zijn.

Criteria voor het meedoen in de groep “extra”:

• Hoge scores op de toetsen.
  • De leerling moet zijn besproken in de leerlingbespreking met de IB’er.
  • De leerkracht ziet dat de leerling zich verveelt, de leerling is een onderpresteerder.

Intussen is de PCBO Leeuwarden e.o. een school voor hoogbegaafden gestart. Leerlingen met een IQ van 130 of hoger zijn hier van harte welkom. Zij kunnen hier de uitdaging vinden die op een reguliere basisschool moeilijk te realiseren is.